Usein kysyttyjä kysymyksiä (UKK) seuvaavassa vastausten kera:

Kysymys 1:
Onko Media-avustajat ry tarkoitettu ainoastaan Tampereen seudulla asuville? Onko avustajan keikkoja jaossa muillekkin paikkakunnille?

Vastaus 1:
Toki Media-avustajat ry ottaa mielellään riveihinsä muualtakin kuin Tampereen seudulta olevia avustajia (nykyisinkin Media-avustajat ry:ssä on mm. Turusta, Nokialta, Tampereelta sekä mm. pääkaupunkiseudulta olevia avustajia).Mitä keikkojen saamiseen tulee, Media-avustajat ei pysty tietenkään takaamaan avustajantehtäviä heti kaikille jäsenille, mutta pyrkii tästä huolimatta saamaan mahdollisimman monet keikoille. Tämä riippuu tietysti siitä, mistäpäin avustajatilaukset kulloinkin tulevat ja minkälaisia avustajia kulloinkin tarvitaan. Media-avustajat ry pyrkii kuitenkin järjestämään yhdistyksen jäsenille muunkinlaista toimintaa ja pyrkii kehittämään jäseniään eteenpäin esimerkiksi tulevia keikkoja varten.

 

Kysymys 2:
Minkä näköisiä henkilöitä Media-avustajat ry:n riveihin tarvitaan ja pitääkö omata joitakin erityistaitoja, jotta voi ruveta avustajaksi?

Vastaus 2:
Media-avustajat ry:hyn voi liittyä kaiken näköiset ja kokoiset henkilöt (ikään ja sukupuoleen katsomatta) eikä myöskään mitään erityistaitoja tarvita, kunhan on sinut oman itsensä kanssa ja tulee erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Tietysti erityislahjoistaan kannattaa mainita, jotta asia olisi kortistonhoitajalla tiedossa ja tämän ansiosta Media-avustajat saisivat täytettyä mahdollisimman hyvin ja kattavasti Tilaajaosapuolen toiveet.

 

Kysymys 3:
Mitä avustajat tekevät?

Vastaus 3:
Avustajat ovat tärkeitä taustaihmisiä, jotka luovat tunnelman siitä miljööstä missä toimitaan: tehdassali, ravintola, koulun käytävä jne. Ohjaaja neuvoo tarkasti mistä tullaan, mihin käännytään ja missä kohdin tekstiä toiminta alkaa. Avustajilla ei yleensä ole varsinaisia vuorosanoja eli repliikkejä. Avustajat eivät siis ole pienten roolien näyttelijöitä, vaan taustalla liikkuvia henkilöitä.

Sinänsä mitään erityisavuja ei tarvita. Riittää, kun kykenee ilmaisemaan tarvittaessa itsensä. Esimerkiksi: ”Kiitos! Hyvää yötä…” Jos omaa joitain eritystaitoja, on niistä hyvä kertoa. Vaikkapa: kalastus, tanssi, laulu, soitto, eräretkeily, kokkailu, kielitaito -ihan mitä vaan. Yhdistykseltä on kysytty avustajatehtäviin monen tyyppisiä henkilöitä, joita kortistonhoitaja parhaan kykynsä mukaan koittaa haalia ohjelmatuotannon tarpeisiin.

 

Kysymys 4:
Onko iällä/koolla/ulkonäöllä/sukupuolella väliä?

Vastaus 4:
Ensinnäkin kaiken ikäisistä ja kokoisista on kysyntää eikä sukupuolellakaan ole merkitystä. Tässä yhteydessä olemme tasavertaisia.
Myös juuri sinun olemustasi ja toimintaasi saaatetaan kaivata jossain ohjelmassa. Rohkeasti mukaan vaan -tosiaan mitään ennakkovaatimuksia ei ole, kuten yllä on todettu.
Avustajiksi ei haeta vain kauniita ja hoikkia, vaan kaikenlaisia ihmistyyppejä vauvasta vaariin, tytöstä muoriin. Tärkein ominaisuus on luotettavuus: kun lupautuu tulemaan kuvauksiin on myös ajoissa paikalla. Toinen hyvä avu on, että osaa olla hiljaa paikallaan kuvausten aikana kun kamerat käyvät. Palkkioiden takia ei tähän varmasti kukaan lähde, ne kun ovat sangen pienet. Mutta kokemuksia alalta kertyy.

 

Kysymys 5:
Minkälaisista avustajista pulaa?

Vastaus 5:
Avustajien kulloinenkin tarve riippuu tilaajista -siis alan tuottajista ja ”kuvauksen kulloiseenkin aihepiiriin roolitusta suorittavasta” Casting-henkilöistä.

 

Kysymys 6:
Miten avustajia yleensä lähetetään avustajantehtäviin (onko keikkoja tyyliin: ”Huomenna ivaloon klo 8:ksi!”)?

Vastaus 6:
Homma toimii pääpiirteissään näin: Yhdityksen jäsenten kuvien ja tietojen perusteella kuvaussihteeri, muu tuotannosta vastaava henkilö tai meidän kortistonhoitajamme soittaa avustajaehdokkaalle ja tiedustelee, sopisiko kuvaus sinä-ja-sinä päivänä siihen-ja-siihen aikaan? Yleensä tämä tapahtuu edellisellä viikolla. Tilaaja ja avustaja sopivat keskenään kaikista kuvausjärjestelyistä ja palkkiosta. Yleensä matkakuluja ei korvata kaupunkialueella. Ivalo voisi olla sitten oma lukunsa 🙂 Yhdistys välittää tietoja ja kustantaa toimintansa liittymis- ja jäsenmaksuilla.

 

Kysymys 7:
Miten keikoille pääsee?

Vastaus 7:
Perusperiaate tilaajien toiminnasta ja avustajatehtävien välityksestä:
Tuotantoyhtiöt / Casting-vastaavat ottavat Media-avustajat ry:hyn yhteyttä mikäli tarvitsevat avustajia johonkin tehtäviin. Tällaisia tehtäviä voi käytännössä olla statisteiksikin nimitetyt henkilöt kuvien ja televisiosarjojen taka-alalla, joista usein saattaa näkyä pieni vilaus ja joskus tuo vilaus saattaa olla jopa niin tunnistettava, että sukulaiset ja ystävät voivat bongata sinut televisiosta ilman, että tietävätkään sinun olleen kyseisessä televisio-ohjelmassa avustajana. Nykyisin Media-avustajat ry:llä on käytössään kortistonhoitajan kuvallisen kansion lisäksi Avustajakuvasto netissä, johon pääsevät käsiksi tuottajat anomalla itselleen käyttäjätunnuksen ja salasanan Media-avustajat ry:ltä.

Avustajakuvastoon pyritään kuvaamaan uudet Media-avustajiin liittyneet henkilöt erikseen sovittavien aikataulujen mukaisesti ja tällöin saattaa avustajakeikkoja ilmaantua suoraan avustajalle ilman välikäsiä, mikäli tuottaja sattuu bongaamaan juuri haluamansa avustajan (kuvan tai muiden tietojen perusteella) avustajakuvastosta.

Avustajia tarvitsevat ottavat yhteyttä kortistonhoitajaan, joka rekisteritietojen, valokuvien, CD:n tai videonauhan perusteella esittelee sopivia avustajaehdokkaita tilaajille näiden vaatimusten mukaisesti. Työsopimuksen tekevät tilaaja ja avustaja keskenään. Avustajien välittäminen tilaajille on yhdistyksen ilmainen palvelu jäsenilleen ja näinollen koko jutun sydän.

 

Kysymys 8:
Minkälaisia ihmisiä/ihmistyyppejä avustajan tehtäviin yleensä haetaan?

Vastaus 8:
Tähän mennessä kaikentyyppiset henkilöt ovat saaneet keikkaa Media-avustajissa, siis vauvasta vaariin.
Toisinaan tilaajat tosin antavat hyvinkin tarkat ohjeet siitä millainen avustajan tulisi olla (ikä, pituus, hiusten väri, kasvojen muoto, koko, jne.). Toisinaan pyydetään isompaa joukkoa esim. yleisöksi johonkin ohjelmaan ja silloin kaikilla Media-avustajat ry:n listoilla olevilla on periaatteessa mahdollisuus päästä avustamaan. Tämäkin siis vaihtelee tapauskohtaisesti. Edellä mainitussa tapauksessa kortistonhoitaja valitsee avustajista ne henkilöt, joille soittaa ja ehdottaa keikkaa ja etenee tällä tavalla kunnes on täyttänyt mahdollisuuksiensa mukaan kyseisen tilauksen vaateet.

 

Kysymys 9:
Saako keikoista yleensä palkkaa ja jos saa niin minkälaista?

Vastaus 9:
Avustajana toimimisesta maksettavat palkkot:
Palkkiot ovat myös erittäin vaihtelevia, riippuen avustajan tekemästä tuntimäärästä (ja siitä millaiseksi aikaa hänet on tilattu). Tähän palkkion määräytymiseen vaikuttaa myös se, että onko kyseisellä avustajalla repliikkiä/repliikkejä kuvauksissa ja onko kyseessä esim. jokin laajalevikkinen mainos (mainoksista yleensä maksetaan paremmin kuin pelkistä avustajan statistin tehtävistä televisiotuotannossa). Lehti-, televisio-, radiomainos yms. mainokset saattavat siis omalta osaltaan työllistää meitä Media-avustajia. Yleisesti ottaen palkkiot eivät kuitenkaan ole suuria, mutta mielihyvä siitä, että on päässyt mukaan kurkaamaan kulissien taakse, on sitäkin palkitsevampaa. Aina voi oppia uutta ja lisäksi voi oppia paremmaksi avustajaksi, kun pitää silmät ja korvat auki ja positiivisen asenteen.

 

Kysymys 10:
Mikä Media-avustajat ry on?

Vastaus 10:
Media-avustajat ry on yhdistys, joka kokoaa jäsenikseen henkilöitä ja ryhmiä, jotka ovat kiinnostuneita avustajan tehtävistä, ovat avustajia tai haluaisivat kouluttautua sellaisiksi. Avustajat toimivat elokuva-, TV-, teatteri-, mainos- ja muissa tilapäisissä avustajatehtävissä.

 

Kysymys 11:
Koska Media-avustajat ry on perustettu ja missä sen päätoimipiste sijaitsee?

Vastaus 11:
Media-avustajat ry on perustettu Tampereella vuonna 1998 tämänkaltaisten henkilöiden koordinoimiseksi, jotta alan tuotanto saa käyttöönsä ammattitaitoisia avustajia. Pääkaupunkiseudulla vastaavanlainen yhdistys on toiminut jo pidempään. Kysynnän vuoksi päätettiin perustaa alan yhdistys myös Pirkanmaan seudulle eli kyseinen yhdistys perustettiin siis Tampereelle.

 

Kysymys 12:
Mitä hyviä puolia on kyseisessä harrastuksessa (avustajana toimimisessa)?

Vastaus 12:
Avustaja pääsee sisältä käsin seuraamaan ohjaajan, näyttelijöiden, kuvaussihterin ja koko muun tuotantoon liittyvän henkilökunnan työskentelyä. Aikaa kuluu, kun samaa kohtausta kuvataan useaan eri otteeseen eri kuvakulmista. Avustajan aika on pitkälti oman vuoron odottamista.

 

Kysymys 13:
Millaisissa tehtävissä ja millaisessa tuotannossa Media-avustajat ry:n kautta tilattuja avustajia on käytetty?

Vastaus 13:
Yhdistyksen jäseniä on ollut avustajatehtävissä mm TV2:n eri produktioissa, sekä myös muiden tuotantoyhtiöiden avustajatehtävissä. Pitää muistaa, että Yleisradiolla on oma avustajarekisteri omaan käyttöönsä. Lisäksi Tampereen Taiteen ja Viestinnän Oppilaitos on käyttänyt yhdistyksemme avustajia. Yhteistyötä on jo ollut muutamissa oppilastöissä kuten lyhytelokuvissa ja musiikkivideossa, jossa avustajia oli yleisönä sekä pienissä rooleissa. Myös elokuviin ja mainoksiin on tarvittu taustahenkilöitä.

 

Kysymys 14:
Mitä palveluja yhdistys tarjoaa jäsenilleen?

Vastaus 14:
Vaikka suuret odotukset ”Hollywood-urasta” eivät tietenkään ole realistisia, pääsee takuuvarmasti yhdistyksen jäsenilleen järjestämiin tutustumis- ja koulutustilaisuuksiin sekä virkistys- ja ajanvietetapahtumiin. Näin ollen yhdistyksen tehtävänä on myös edistää jäsenten taiteellisia ominaisuuksia, sekä edistää avustajatoiminnan jatkuvuutta.

Yhdistyksen palveluna jäsenilleen on avustajatehtävien välittäminen, joka riippuu täysin tilaajaosapuolen tarpeesta ja tämä palvelu sisältyy jäsenmaksuun, joten yhdistys ei valoita siitä mitään lisämaksuja tai välityspalkkioita jäseniltään.

 

Kysymys 15:
Miten liityn Media-avustajat ry:hyn?

Vastaus 15:
Täytä paperinen liittymislomake (voit tulostaa sen netistä).

Tee itsellesi profiili omaa sähköpostiosoitettasi käyttämällä. Saat henkilökohtaisen jäsennnumeron automaattisesti profiilin luomisen yhteydessä. Sen jälkeen maksat yhdistyksen tilille jäsennumeroasi viitteenä käyttäen (NORDEA-pankin tilille nro: IBAN FI79 1148 3000 2061 72 BIC NDEAFIHH) liittymismaksun 10 euroa (kaikilta) ja vuotuisesti vahvistettu jäsenmaksu esim. 15 euroa (aikuinen) ohjeen mukaan (Huomaa: käytä viitteenä henkilökohtaista profiilistasi löytyvää viitenumeroa).
Toimita asiapaperit allekirjoitettuna kortistonhoitajalle esimerkiksi skannattuna sähköpostilla tai ottamalla allekirjoitetusta paperista kuva kännykällä ja lähettämällä se Kortistonhoitajan osoitteeseen avustajapalvelu(a)media-avustajat.fi.

Luo itsellesi Avustajapalvelussa profiili käyttämällä käyttäjätunnuksena omaa sähköpostiosoitettasi (keksi itse sopiva salasana).

Näin olet yhdistyksen täysivaltainen jäsen ja sinua voidaan esitellä tuottajille avustajatehtäviin. Yhteystietosi aktivoidaan tilaajien nähtäville, kun olemme saaneet jäsennumeron perusteella maksetun liittymis-/jäsenmaksusuorituksen yhdistyksen tilille ja nettiprofiili on aktivoitavissa (luotu ja siellä on vähintään yksi kuva) sekä olemme saaneet allekirjoituksella varustetun liittymislomakkeen (tässä vaiheessa on siirtymäaika, jolloin yhdistykselle tulevaisuudessa riittää Avustajaprofiilin luonti ja se toimii sähköisenä ilmoittautumisena ja tarvittavat tiedot saadaan sieltä – profiilin vahvistus vastaa allekirjoitusta).

Tämän jälkeen kannattaa seurata ”Ajankohtaista” -sivultamme seuraavaa mahdollisuutta käydä kuvauttamassa itsensä netissä olevaan digitaaliseen avustajakuvastoon. Näitä kuvaustilaisuuksia uusille jäsenille pyritään järjestämään säännöllisin väliajoin (keväällä ja syksyllä) kulloisenkin tarpeen mukaan!

 

Kiinnostuitko? Eikun kaikki halukkaat vain mukaan mielenkiintoiseen harrastustoimintaan!

Lisätietoa löydät mm. näiltä www-sivuilta ja halutessasi voit soittaa ja kysyä lisätietoa kortistonhoitajalta (yhteystedot löydät näiltä sivuilta)!

Näille sivuille tulee lisää kysymyksiä ja vastauksia, joita Media-avustajat ry:lle on vuosien varrella esitetty.